Соки на зиму

Соки на зиму

Соки на зиму

Велика кількість різноманітних соків в магазинах часом просто вражає. Але, незважаючи на це, практичні і досвідчені господині віддають перевагу заготовлювати власноруч приготовані соки на зиму зі всіляких дарів природи з особистого городу або саду. І дуже правильно роблять! Адже зроблені самостійно домашні рецепти соків на зиму відрізняються високою якістю і 100% -ним вмістом натуральних продуктів.

Також будинку можна скласти цікаві соковмісні букети (напої, компоти) за своїм смаком, яких на прилавках не знайти.

Консервування на зиму соків можна готувати декількома варіантами: як дитяче харчування, як підбадьорливий і добре втамовує спрагу напій, як лікувальний засіб чи просто як питво для всієї родини. І, незалежно від «призначення» соку, для його приготування потрібні деякі пристосування:

— для отримання соку з м’якоттю – м’ясорубка або спеціальна конструкція з насадкою.

Також підійдуть гвинтові ручні преси; але в тому випадку, якщо вихідного продукту для переробки дуже багато, інакше це не раціонально. Ну і, звичайно ж, соковарки.

Сік, вичавлений з допомогою соковижималки, м’ясорубки або преса, можна законсервувати двома методами:

  1. гарячим способом,
  2. пастеризацией.

Зберігаються соки домашнього приготування в прохолодному, темному місці близько року. При підвищенні температури зберігання вони втрачають свої поживні і смакові якості, а на світлі – буріють або знебарвлюються. Це, звичайно, не смертельно, але й не так естетично, як хотілося б.

Підсумкове якість соку залежить безпосередньо від вихідної сировини. На зимові заготовки (для отримання соку) повинні використовуватися виключно зрілі, свіжі, здорові, фрукти, ягоди та овочі. Недостиглі мають неяскраво виражений, слабкий смак і аромат, в них мало вітамінів і цукру; а перестиглі – занадто м’ясисті, і від них мало соку. Кислий сік змішують (купажіруют) з іншим більш солодкими і ароматними, або ж додають цукор. До речі, для різного виду соків необхідно різну кількість цукрового піску. Наприклад, для вишні, абрикосів, смородини, агрусу або чорниці на 1 кг плодів потрібно близько 100 г цукру; для сливи або малини достатньо всього 70-75 г; для яблук і груш – 50 г цукру.

Найменше витрачається цукру на виноградний сік – до 40 г на 1 кг ягід винограду.

Від різних овочів і фруктів можна отримати різний обсяг соку. Щоб не помилитися з підготовлюваної тарою, ми наводимо таблицю-співвідношення виходу соку від сировини в розрахунку на 10 кг початкового продукту:

— яблука – 4-6,5 л

— груші – 3,5-6 л

— смородина чорна – 5-6,5 л

— смородина червона – 6-7 л

— вишня – 4-6 л

— малина – 5-6 л

— агрус – 5-7 л

— виноград – 5-6,5 л

— суниця – 5-6 л

Ви можете приготувати на зиму будь соку за своїми можливостями і смаком. А ми, в свою чергу, представляємо Вашій увазі деякі основні, найбільш популярні та перевірені рецепти соків: як однокомпонентних, простих, так і купажованих. Так швидше за справу! Готуємо взимку соки!

Але перед тим, як вичавлювати сік, підготуйте заздалегідь пляшки або банки: простерилизуйте хвилин 15 над парою, а також обробіть окропом металеві кришки.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!