Правильний підхід до харчування або дієта при гастриті шлунку

Правильний підхід до харчування або дієта при гастриті шлунку

Правильний підхід до харчування або дієта при гастриті шлунку

Гастрит є запальним ураженням шлунка, в більшості випадків викликається бактеріями Helicobacter pylori. Розвиток даного захворювання може провокуватися стресами, неправильним харчуванням, палінням і алкоголізмом.

Основними скаргами хворих є нудота, блювання проноси або запори, а також біль в області шлунка, яка посилюється натщесерце або після їжі. Враховуючи такі клінічні прояви даної патології, лікування повинно включати антибіотики, препарати, що регулюють кислотність шлункового соку, а також обволікаючі препарати, що захищають слизову шлунка від соляної кислоти.

Треба сказати, що дієта при гастриті шлунку стоїть не на останньому місці. Так, лікувальне харчування здатне полегшити перебіг захворювання, оскільки захищає шлунок від подразнень шкідливими харчовими продуктами, прискорюючи одужання.

Гастрит протікає гостро або хронічно. Одним з найбільш поширених видів гострого гастриту є його катаральна форма, яка в більшості випадків має аліментарне походження і характеризується мінімальним пошкодженням слизової, тому може усуватися вже через кілька днів. Дієта при катаральному гастриті повинен мати щадний характер і сприяти швидкому відновленню слизової.

Харчування залежить від тяжкості перебігу і форми гастриту. Так, при гострому гастриті хворі повинні дотримуватися суворої дієти, в період стихання патологічних проявів раціон можна дещо розширити. Дієта при гастриті шлунку також залежить від кислотності.

Якщо вона підвищена, то дієта повинна спрямовуватися на зниження секреторної функції, якщо ж гастрит супроводжується атрофією слизової, то раціон хворого складається так, щоб активізувалася робота залоз. Слід зазначити, що при будь-якому вигляді гастриту хворим заборонено вживати алкоголь, багато смаженої, жирної і пікантною їжі, а також не можна палити.

Харчування при поверхневому гастриті

Поверхневий гастрит — один з видів хронічної форми захворювання, яке характеризується зміною секреторної активності залоз шлунка і запаленням його слизової оболонки. Клінічно дане захворювання проявляється загальними симптомами, які характерні для гастриту. Дієтотерапія такого гастриту залежить від стану кислотності шлунка.

Різновидом хронічного поверхневого гастриту є його антральная форма, при якій вражається антральная частину шлунка. Оскільки при цьому характерно підвищення кислотності, то дієта при антральному гастриті повинна включати загальні рекомендації щодо зниження секреторної активності шлунка.

При підвищеній кислотності слід виключати газовані напої, кава, не можна вживати капусту, ковбаси, інші продукти, які стимулюють секрецію шлункового соку. Не варто їсти гриби, смажене м’ясо, хліб грубого помелу. Хворим треба пам’ятати, що страви не повинні бути занадто гарячими або холодними, приймати їх потрібно тільки в теплому вигляді.

Продукти, які смажать на олії, а також всі спеції також виключають.

Дозволені нежирні сорти м’яса і риб, корисно їсти овочі, приготовані на пару або в тертому вигляді, дозволено вживати ягідні пюре, киселі і некислі компоти. Дієта для хворих на гастрит такого виду також включати різні види каш, особливо корисно вживати вівсяну, рисову і манну. Молочні продукти (у вигляді молока і свіжого сиру) також допускаються.

Варто відзначити, що не варто застосовувати приправи або значну кількість солі, тобто бажано часто, малими порціями. Потрібно збільшити кількість білкових продуктів. Важливою рекомендацією в дієтотерапії такого гастриту є вживання лужної мінеральної води за годину перед прийомом їжі.

Особливості дієти при деяких видах захворювання

Хронічний гастрит може об’єднувати кілька форм протікання. Дієта при змішаному гастриті, що супроводжується зниженою кислотністю, повинна спрямовуватися і на захист слизової шлунка, і на стимуляцію виділення шлункового соку, тому рекомендується вживати продукти, які стимулюють діють на залози слизової — питної вода, м’ясні бульйони, чорний хліб, спеції, сіль, все смажене, мариноване або копчене. Слід пам’ятати, що зловживання даними продуктами може тільки нашкодити, тому при загостренні гастриту їх потрібно уникати.

Дозволено пити неміцний чай, воду з лимонним соком і цукром. З харчових продуктів в меню включають білі сухарі, варене м’ясо і рибу, макаронні вироби, овочеві пюре, солодкі сорти ягід, парові котлети і каші, гороховий і овочевий суп.

Тільки після стихання запального процесу і зменшення болю можна потихеньку вводити в раціон хворих більш наваристі м’ясні бульйони, оселедець, мариновані огірки, ікру. Дозволено їсти смажені продукти (без панірування). Добре стимулює секреторну активність шлунка квас.

Треба пам’ятати, що заборонено зловживати виноградом, капустою, гарячими стравами. Не можна вживати гострі продукти, свіжий хліб, жирне м’ясо, родзинки, чорнослив або інші продукти з грубою клітковиною. Коли на слизовій утворюють ерозії, то говорять про ерозивно формі хронічного гастриту.

Дієта при ерозивно гастриті має загальний характер і включає рекомендації, які даються і при інших видах ураження слизової, але при цьому всі продукти повинні бути в рідкому і перетертому вигляді. Якщо на слизовій шлунка утворюються виразки — це виразкова форма гастриту. Дієта при виразковому гастриті спрямована на усунення механічного та термічного подразнення шлунка, тому продукти повинні готуватися на пару, перетиратися і не вживатися в гарячому вигляді.

Оцініть, будь ласка, цю статтю:

( голосів: 1. середнє: 5,00 з 5)

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!