Паска великодній (рецепт для духовки)

Паска великодній (рецепт для духовки)

Паска великодній (рецепт для духовки)

Сьогодні я вам підготувала дуже великий піст, будемо готувати разом зі мною паску великодній до світлого свята Великодня. Цього разу паски я пекла в духовці, але випробувавши вже кілька рецептів пасок в мультиварки, можу з упевненістю сказати, що в мультиварки теж можна спекти гідний і смачний паску.

Інгредієнти:
  • 2,5 склянки молока
  • 1,5 склянки цукру
  • 200 г вершкового масла (можна маргарин)
  • 1 пакетик ваніліну
  • 1 пакетик сухих дріжджів (11 г) я беру СафМомент
  • 1,3 — 1,5 кг борошна
  • 6 яєць
  • 200-300 г родзинок або цукатів
  • для білкової глазурі:

    • 2 білки
    • 0,5 склянки цукру
    • пару крапель лимонного соку

    Приготування:

    Молоко злегка підігріти і розвести в ньому дріжджі. Додати 3,5 склянки борошна і 2 ст. л. цукру. Перемішати.

    Тісто має бути трохи густіше, ніж на оладки.

    Миску з опарою накрити рушником або харчовою плівкою і прибрати в тепле місце на 30 хвилин.

    Поки опара підходить, відокремлюємо білки від жовтків. Для глазурі нам знадобляться два білка, тому у нас залишаться зайві жовтки, їх теж можна додати в тісто.

    Жовтки розтерти з цукром і ваніліном, а білки збити з дрібкою солі в пишну піну.

    У підійшла опару додати розтерті жовтки з цукром, перемішати. Потім додати м’яке вершкове масло або маргарин, знову перемішати.

    Ввести збиті білки.

    І поступово додаючи борошно, що залишилося, замісити м’яке тісто, спочатку в мисці, потім на столі. Дуже добре і довго вимішуємо тісто для пасок!

    Борошно вводимо поступово, невеликими порціями, тому борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від якості борошна.

    Прибираємо миску з тестом в тепле місце. Не забуваємо накрити рушником або харчовою плівкою. Даємо тісту добре піднятися (на це мені знадобилося рівно 1:00 13 хвилин)

    Поки тісто підходить, замочуємо родзинки в гарячій воді на 15-20 хвилин. Потім воду злити, родзинки висушити на серветці. Я пекла з цукатами, родзинок додала всього маленьку жменьку.

    Якщо цукати великі, їх потрібно порізати.

    Підійшло тісто викладаємо на змащений олією стіл. Підсипаємо родзинки або цукати, втручаємося їх в тісто і знову ставимо тісто в тепле місце. Не забуваємо накрити рушником.

    Даємо тісту вдруге піднятися, на цей раз мені знадобилося рівно 45 хвилин.

    Поки тісто підходить вдруге, починаємо готувати форми. Для випічки пасок я використовувала маленькі каструльки.

    Можна взяти банки від консервованих фруктів або овочів, тільки без білого напилення всередині, до цих банків сильно липнуть паски, потім з великими труднощами вони звідти виймаються.

    Змащуємо формочки будь-яким маслом на дно кожної формочки бажано вставити гурток з пекарської папери.

    З підійшов тесту відриваємо по шматочку, формуючи маленький кулю і заповнюємо наші форми на 1/3 висоти.

    Якщо будете пекти паску за цим рецептом в мультиварки, тоді також змащуйте чашу маслом, викладаєте в неї тісто, заповнивши на 1/3 форми, потім слідуючи цим рецептом паску з родзинками в мультиварки або цьому паску з цукатами в мультиварки випікати, як вказано в рецепті .

    Зазвичай в мультиварки Панасонік 18, печу паску в режимі "випічка" 100 хвилин.

    Для випічки пасок в духовці, включаємо духовку на розігрів, зверху на плиту можна поставити деко з пасками, даємо їм час піднятися вже у формі. Паски накриваємо рушником, щоб тісто не заветрелось.

    Випікаємо великодні паски в духовці на середньому вогні до рум’яної скоринки. Час випічки залежить від розміру пасок. Щоб перевірити готовність паски, проткніть його сірником, якщо вона суха — паска готова.

    У мене звичайна газова плита, паски випікалися близько 35 хвилин.

    Готові паски акуратно виймаємо з формочок. Викладаємо їх на подушку, накриту чистим рушником. Це старовинний бабусин спосіб, кладемо їх на бочок, періодично перевертаємо для того щоб паска НЕ ​​відлежав собі боки))

    Всього пасок було 6 штук, один паску діти з’їли, не давши йому навіть як слід охолонути.

    Для білкової глазурі міксером збити білки в піну, потім поступово ввести цукор, збивати до стійких піків.

    Готові паски змастити глазур’ю і прикрасити кондитерської посипкою.

    З наступаючим Світлим Днем Воскресіння Ісуса Христа!

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!