Опис і склад козячого молока:

Опис і склад козячого молока:

Опис і склад козячого молока:

За своїми фізико-хімічними властивостями і смаку козяче молоко вигідно відрізняється від коров’ячого і від молока інших видів тварин. У порівнянні з коров’ячим, козяче молоко містить в 6 разів більше кобальту. який входить до складу вітаміну В12 (0.1 мкг). Цей вітамін відповідає за кровотворення і контролює обмінні процеси.

Також в ньому міститься багато калію. роль якого особливо велика в діяльності серцево-судинної системи.

Козяче молоко відноситься до групи казеїнових, також як і коров’яче, проте в козячому практично не міститься альфа-1s-казеїну, який є основним джерелом алергічних реакцій на коров’яче молоко, тому воно показано людям, що страждають алергією на коров’яче молоко. Високий вміст бета-казеїну наближає козяче молоко до жіночого грудного молока. Велика частина білків козячого молока через підвищеного вмісту в них альбyмінов розщеплюється на складові частини — згортається в дрібні пластівці, а не всмоктується в не перевареної вигляді, тому воно легше засвоюється організмом, не викликаючи розладів травної системи. Низький вміст лактози (на 13% менше, ніж у коров’ячому молоці, і на 41% менше, ніж у жіночому молоці) дозволяє вживати цей продукт людям, що страждають непереносимістю лактози.

Жирові кульки в козячому молоці в 10 pаз дрібніше, ніж у коров’ячому (0.001 мм), і тому краще засвоюються організмом. При жирності 4-4,4%, козяче молоко засвоюється практично на 100%. У козячому молоці міститься 67% ненасичених жирних кислот, в коpов — 61%.

Ці кислоти володіють унікальною метаболічної здатністю перешкоджати відкладенню холестерину в тканинах організму людини.

Крім перерахованих вище особливостей козяче молоко містить багато кальцію (143,0 мг). магнію (14.0 мг). фосфору (89.0 мг). марганцю (17.0 мкг). міді (20.0 мк г), вітамінів А (0.1 мг). В (0.04 мг). З (2.0 мг). і Д (0.06 мкг). аскорбінової кислоти. Цей продукт збагачує організм повноцінними білками, жирами, мінералами та мікроелементами, дуже благотворно діє на нормалізацію обміну речовин, що сприяє здоров’ю та довголіттю. Однак, козяче молоко, як і коров’яче, є бідним джерелом заліза. Залізо необхідно не тільки для синтезу гемоглобіну крові, але і для забезпечення нормальної роботи імунної системи та адекватності поведінкових характеристик.

У дорослих дефіцит заліза зв’язується з підвищеною реакцією на охолодження. Залізо козячого молока засвоюється набагато краще (30%), ніж залізо коров’ячого молока (10%), але не досягає рівня засвоєння заліза жіночого молока (50%).

— козяче молоко багатше мінеральними речовинами, вітамінами і мікроелементами, ніж коров’яче

— білки козячого молока утворюють менш щільний згусток в шлунку, завдяки чому легше перетравлюються

— жир козячого молока практично на 100% засвоюється організмом людини, тому жирові кульки в 10 разів менше, ніж у коров’ячому

— козяче молоко містить менше лактози, тому може бути рекомендовано людям з лактозною недостатністю

— козяче молоко не містить алергенної білка альфа- 1 s -казеіна. тому може вживатися в їжу людьми страждаючими харчовими алергіями

Однак хімічний склад козячого молока не є постійним і залежить від багатьох факторів: від породи, віку і здоров’я тварини, періоду лактації, умов утримання і годівлі.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!