Молоко: властивості

Молоко: властивості

Молоко: властивості

Москва і Московська обл.

28 р.

Про користь і цінності молока складаються легенди, адже недарма цей продукт зустрічається в прислів’ях і приказках усього світу. Перш за все, молоком називають живильну рідину білого кольору, яка виробляється молочними залозами самок всіх ссавців. Природним призначенням молока є вигодовування дитинчат, які ще не можуть перетравлювати іншу їжу.

Загалом, можна з упевненістю сказати, що корисні властивості молока просто неоціненні.

Ще з часів глибокої давнини і по теперішній час молоко широко використовується людством. Воно входить до складу багатьох продуктів, а його виробництво набуло величезні масштаби і стало великою галуззю промисловості.

У кулінарних цілях молоко застосовується для приготування різноманітних страв, так як воно чудово поєднується з ягодами, солодкими фруктами і горіхами. Дуже корисним поєднанням для шлунково-кишкового тракту будуть молочні пудинги, муси, а також фрукти і ягоди зі збитими вершками, які, до речі, отримують саме з молока. Однак насолоджуватися ними рекомендується не після щільного прийому їжі, а як перекушування.

Традиційної і виправданою з точки зору дієтології є комбінація даного напою з відвареною картоплею і різноманітними крупами, оскільки калорійність молока невисока і складає приблизно 60 ккал.

Вершкові і молочні соуси до риби і м’яса, безсумнівно, дуже смачні, але готові страви виходять досить ситними, тому при надмірному вживанні можуть нашкодити фігурі. Існує і ще одна причина, через яку м’ясні та рибні страви не слід запивати молоком: що міститься в цілісному молоці кальцій значно знижує засвоєння необхідного нам заліза.

Небажаним називають дієтологи і поєднання молока зі свіжими овочами, огірками, сливами, солоної, копченої рибою і ковбасами, так як в цьому випадку в кишечнику починаються процеси бродіння, що викликає болі в животі і напади метеоризму.

Склад молока

Такий простий і звичний для нас продукт як молоко, тим не менш, має досить складний склад. Відмінною рисою багатьох складових цієї чудової рідини є той факт, що їх не зустрінеш в якому-небудь іншому продукті харчування, що говорить про їхню унікальність.

Склад молока не є постійним і безпосередньо залежить від численних факторів, як то породи корови і загального стану її здоров’я, рівня і повноцінності її годування, а також періоду лактації. Але в середньому склад молока можна охарактеризувати такими даними: вода, молочні жири, білки, молочний цукор і мінеральні речовини.

Види молока

Люди здавна вживають в їжу молоко, отримане від різних тварин, які характерні для тієї чи іншої області проживання. Так, наприклад, до найбільш поширених видів молока, придбати яке не складе особливо праці, відносяться:

Крім того, отримують цей поживний напій і від таких тварин як буйвола, верблюдиці, оленух, ослиці, самки мула, зебу, яка.

Залежно від методів термічної обробки види молока можна класифікувати за 6 основними категоріями: молоко парне, незбиране, кип’ячене, пастеризоване, ультрапастеризоване (або стерилізоване) і відновлене. Молоко пастеризоване і молоко стерилізоване належать до найбільш поширених видів цього продукту, який можна придбати в будь-якому магазині. До речі, буває ще й молоко топлене. яке відрізняється неперевершеним смаком і ароматом і високо цінується любителями цього напою.

Користь молока

Всім відомо, що користь молока полягає в його складі. Так, завдяки великій кількості фосфору, кальцію та інших виключно корисних речовин, регулярне вживання цього продукту сприяє нормалізації працездатності нервової системи людини. Крім того, вітаміни групи В, якими також багате молоко, позитивно впливають на всі органи людини, при цьому оновлюють клітини епідермісу і сприяють поліпшенню структури волосяного покриву.

Народна медицина також стверджує користь молока як прекрасного натурального лікарського засобу, який природним чином знімає головний біль і позбавляє від мігрені.

Шкода молока

Торкаючись питання можливої ​​шкоди молока, слід зазначити, що протипоказаний цей продукт людям з індивідуальною непереносимістю. Але стосується це винятково коров’ячого молока, за рахунок входить в нього казеїну, яке в результаті має підвищену алергенність. Однак якщо ви не в змозі відмовити собі в стаканчику цієї чарівної білої рідини, майте на увазі, що замінити його можна іншим напоєм, наприклад, молоком козячим або овочами.

Пропорції продукту. Скільки грам?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!