Ліплення з солоного тіста

Ліплення з солоного тіста

Ліплення з солоного тіста

В давнину люди ліпили хлібні коржі з води і борошна та обпалювали їх на розпечених каменях. Однак випікали з тіста не тільки хліб, а й різні декоративні вироби. В даний час в світі цінується все зроблене своїми руками і екологічно чисте, тому вироби з тіста знаходять своє місце і в сучасному суспільстві. Незвичайні сувеніри, забавні іграшки, підвіски і прикраси допоможуть зробити ваш будинок особливим, несхожим на інші.

Тому солоне тісто останнім часом стало досить поширеним матеріалом для ліплення. Стільки радості і задоволення приносить робота з ним!

Історія солоного тіста

Одним із старовинних звичаїв є виготовлення тіста з борошна, води і солі. Застосовувалося воно в релігійних цілях. Також з тіста робили фігурки з народних оповідей.

Для схиляння перед божествами стародавні римляни, греки і єгиптяни використовували фігурки з солоного тіста.

У Скандинавії і Німеччини із солоного тіста виготовляли різдвяні та великодні сувеніри. Різні медальйони, персні, вінки, підкови кріпилися до дверей або розвішувалися в отворах вікон. Існувало повір’я, що ці прикраси приносять благоденство і удачу своїм господарям.

У країнах Східної Європи неймовірно популярні величезні картини з солоного тіста. У слов’ян не прийнято розфарбовувати такі картини, тому вони мають стандартний для випічки колір. І вважається це вельми привабливим.

В Іспанії та Греції на вівтар під час пишних урочистостей на честь Богоматері прийнято класти найкрасивіші хлібні вінки, які прикрашені пишними орнаментами. Вироби з яскраво розфарбованого тесту робили майстри в Еквадорі. Серед індіанців подібні фігури мали містичний або символічний зміст.

У Китаї вже з 17 століття із солоного тіста робили маріонеток. А в Гімалаях для культових фігур жертовного характеру з ячмінного борошна використовують форми з дерева.

Коли ялинка стала символом Різдва, бідні люди з хлібного тесту стали виготовляти різдвяні прикраси. Для того щоб вони не були з’їдені мишами або комахами, в тісто стали додавати велику кількість солі. Так з’явилося солоне тісто.

Проте мистецтво виготовлення солоного тіста було загублено в часи 1-й і 2-й світових воєн через брак матеріалу. Останнім часом така давня традиція відродилася. Вже років двадцять, як мистецтво ліплення з солоного тіста викликає величезний інтерес.

Коло шанувальників розширюється з кожним роком.

На знак родючості, добробуту та ситості на Русі дарували фігурки з цього матеріалу. У часи, коли на Русі святкували 1 вересня, грали весілля, також існував звичай дарувати фігури з солоного тіста. Їх прикрашали розписом, яка була характерна для місця, в якому жили наші предки. Символом багатства і благополуччя в домі була будь-яка саморобка із солоного тіста. Хліб і сіль завжди були на столі. Тому ці фігурки часто називали «хлібосол».

В даний час стара народна традиція відродилася, застосування тесту розширилося. Солоне тісто виявилося чудовим матеріалом для дитячої творчості.

Солоне тісто: матеріали

У процесі роботи потрібні: качалка, деко, баночка з водою, пензлик для змочування тесту, чесноковижімалку, формочки для вирізання тіста, фольга, невеликий ніж. Також під рукою необхідно мати чашку з борошном, дошку для розкочування тіста і невелику каструльку з водою і рушник, так як під час роботи доводиться часто мити руки і очищати інструменти від тесту.

У чому переваги солоного тіста?

1. Приготувати можна в будь-який момент, не витрачаючи при цьому багато грошей;

2. Тісто легко відмивається, не залишає слідів;

3. Якщо не додається клей, безпечно при попаданні в рот; як правило, спробувавши один раз тісто, дитина більше не бажає взяти його в рот, так як несмачно!

4. Якщо тісто замішане правильно, то ліпиться чудово;

5. Тісто можна сушити і в духовці, і просто на повітрі;

6. Фарба лягає добре будь-яка, а можливості для розпису не обмежені;

7. Виріб добре поверх фарби покривати лаком, в цьому випадку воно збережеться на століття;

8. З готовим виробом можна без побоювання грати.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!