Як схуднути, правильно харчуючись

Як схуднути, правильно харчуючись

Як схуднути, правильно харчуючись

Дорогі дівчата, якщо ви зібралися скинути до літа пару кілограмів, пора починати займатися своєю фігурою прямо зараз! Адже, як відомо, скидати вагу краще поступово, щоб не створювати стресу для організму.

Дієти

Більшість людей, що бажають схуднути, вибирають для себе дієти — особливі раціони харчування, які включають його нормалізацію, зміна кількості споживаної їжі, відмова від будь-яких видів страв і акцент на вживанні інших.

Однак потрібно пам’ятати, що будь-яка дієта є випробуванням для вашого організму і серйозним навантаженням на нього, тому не рекомендується сідати на дієти хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, підліткам в період статевого дозрівання і дітям.

Якщо ви не належите до вищеперелічених категорій, але під час дотримання будь-якої дієти у вас погіршується самопочуття, також слід припинити її застосовувати.

У всіх дієт є свої недоліки! Так монодієти, пов’язані з споживання тільки одного продукту, призводять до браку певних вітамінів, безжирову дієти ведуть до гіповітамінозу, а повне голодування і недоїдання призводять до подальшого швидкого набору ваги.

Щоб дієта не нашкодила і правильно подіяла, потрібно дотримуватися кількох простих правил:

1) Не варто сидіти на жорсткій дієті довше покладеного терміну. Організм звикає і, як наслідок, худнути ви припиняєте.

2) Те ж стосується частоти застосування. Не дозволяйте дієті стати вашим постійним супутником, і частіше давайте своєму організму відпочинок.

3) Вибирайте дієти з тих продуктів, які вам до душі, щоб легше було їх з точністю дотримуватися.

4) Не забувайте про фізичні навантаження. Вони сприяють ефективному спалюванню накопичених жирів і допомагають підтримувати організм у тонусі.

5) Після завершення курсу дієти, візьміть під контроль кількість і якість з’їдаються продуктів. Найчастіше виснажений і «оголодавший» організм вимагає все більше і більше їжі, причому, не самою корисною, і як наслідок до вас повертається колишній вагу.

Про правильне харчування

Якщо ви не пристосовані для дієт і не готові до того, щоб виснажувати свій організм, завжди існує альтернатива жорстким методам — ​​правильне і здорове харчування. Це основа здоров’я і хорошої форми. Можна не дотримуватися жодну дієту, і все одно худнути, просто правильно харчуючись.

Перш за все, запорука правильного харчування — збалансований раціон. Склад щоденного споживання вітамінів, мінералів, білків, жирів і вуглеводів повинен перебувати в гармонійному співвідношенні. При цьому неправильно виключати що або перераховане вище.

По можливості потрібно обмежити споживання алкоголю, цукру, солі, мучного, але тільки лише обмежити. Не обов’язково зовсім не їсти того, чого дуже хочеться!

Однак пам’ятайте, що у шкідливої ​​їжі завжди є альтернатива! Так жирну свинину і яловичину можна замінити куркою, майонез — гірчицею, білий хліб — житнім, жирний сир — знежиреним. А замість перекусу шоколадкою з газованою водою завжди можна перекусити фруктами.

У всі часи самими корисним продуктами залишаються овочі, як джерела вітамінів і до того ж вкрай низькокалорійні продукти. Зробивши їх основою свого раціону, ви садите організм на найкращу дієту — здорову!

Сумісність продуктів

Можливо, шкідливо не те, що ви їсте, а те, як ви це їсте. Різні продукти, будь вони самими корисними, часто вже не поєднуються між собою, і тут варто сказати пару слів про сумісність продуктів.

Вживайте окремо:

диню і кавун — вони дуже швидко розкладаються в шлунку;

молоко — воно заважає впливу шлункового соку на іншу їжу;

солодощі і цукор.

Поєднуйте:

зелень з м’ясом, квасолею та горохом;

жири (масло, вершки, сметана, сало) з овочами і крохмалистою їжею (каша з маслом, наприклад)

По можливості не поєднуйте:

фрукти з високим вмістом цукру (банани, виноград, манго) і жирну їжу. Цукор сприяє розкладанню і засвоєнню жирів;

кислі фрукти (апельсин, помідор, вишня, яблука) з білковою їжею (м’ясо, птиця, риба, яйця, молочні продукти і горіхи);

крохмальну їжу (картопля, борошняні вироби і каші) з білковою.

Крім того, білкова їжа погано поєднується сама з собою. Тобто м’ясні та рибні страви краще їсти не з сиром і яйцями, а з овочами.

Основні правила прийому їжі

1) Не слід їсти відразу після великих фізичних навантажень. Справа в тому, що після занять спортом, важкою роботи або нервового перенапруження організму потрібен час, щоб почати виділяти травні соки.

2) Не слід відразу після прийому їжі починати важку роботу або лягати спати. Найкраще, що ви можете зробити, це відпочити або неквапливо погуляти.

3) Не рекомендується пити до, після і під час їжі. Це стосується будь-яких напоїв: води, молока, кави, чаю, соку та газованої води. Вони розбавляють шлунковий сік, заважаючи нормальному засвоєнню їжі.

Так що почекайте хоча б на годину з пообіднім чаюванням і не вживайте багато рідини до їжі. Якщо ж ви категорично відмовляєтеся їсти всухом’ятку, по можливості пийте воду, і бажано невеликими ковтками.

4) Не рекомендується закінчувати трапезу поїданням фруктів. Справа в тому, що фрукти досить швидко перетравлюються, а, потрапляючи в шлунок, повний іншої їжі і не маючи можливості вийти, починають гнити, викликаючи бродіння.

5) Ретельно пережовуйте їжу. Оброблена слиною і добре подрібнена їжа краще засвоюється. «Хто їсть швидко, той їсть багато!» — Свідчить китайське прислів’я. І правда, ковтнув шматками їжа не веде до насичення.

Про режим харчування

Якщо ви не можете або не хочете змінювати свій раціон — пора міняти режим харчування!

Їжте часто, але небагато. Розділіть щоденний прийом їжі на 5 частин, роблячи перерви між їжею в середньому на 3 години.

Не переїдайте. Те, що з’їдено без апетиту, перестає бути корисним.

Ні в якому разі не наїдатися на ніч.

І, нарешті, завжди пам’ятайте, що їжа повинна приносити задоволення, але не ставати нав’язливою ідеєю! Їжте для того, щоб жити, а не живіть для того, щоб їсти.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!