Хто у весняному лісі п’є березовий сік?

Хто у весняному лісі п'є березовий сік?

Хто у весняному лісі п’є березовий сік?

У народі квітня вважається місяцем березового соку. Земля отмерзает, разом з усією природою від зимового сну прокидаються і дерева, їхні життєві соки починають свій новий стрімкий біг.

Березовий сік завжди збирають приблизно в один і той же період — невеликі тимчасові відмінності залежать тільки від погодних умов. На те, як швидко тече сік, впливає і температура повітря, — чим холодніше, тим повільніше це відбувається. Якщо темепература повітря впаде нижче нуля, сік замерзне і текти перестане.

Але як тільки стане трохи тепліше — потече знову.

У перші дні вигонки сік буде зовсім прозорим — в ньому менше білка і такий сік краще зберігається.

Яка береза ​​годиться для вигонки соку?

Більше соку в тих березах, які ростуть на сонячних місцях. Кількість соку залежить також і від віку дерева — одна «доросла» береза ​​може навесні подарувати нам до 200 л соку (приблизно 20-30 л на добу).

Гнати сік прийнято з беріз, які ростуть за містом, але абсолютно не обзательно шукати для цього лише ті місця, які не займані цивілізацією. Чистий і якісний напій дасть нам практично будь-яка береза.

У цих деревах є природні захисні фільтри, які пропускають в їх «тіла» тільки корисні речовини.

Якщо береза ​​росте біля самої дороги або в промисловій зоні, вона, звичайно, не може природним чином відфільтрувати хімічні речовини, що потрапляють у грунт. В інших випадках хвилюватися про якість соку міських беріз немає підстав. Правда, слід пам’ятати, що міські берези більшу частину енергії витрачають на очищення власного «організму».

Також у місті береза ​​отримує менше поживних речовин з грунту, тому дає менше соку.

Для вигонки соку по можливості вибирайте березу, яка росте в зеленій зоні.

Що "думає" про сік сама береза?

Вигонка соку не зашкодить дереву і воно не засохне, якщо дотримуватися простих правил. В основному вони відносяться до завершального етапу вигонки соку. Просвердлений в дереві отвір обов’язково слід закрити відповідної за розміром дерев’яною пробкою.

В ідеалі таку пробку потрібно обмазати чистим глиною.

Коли припиняти вигонку соку?

Період вигонки соку — приблизно місяць. Коли протягом соку сповільнюється, а сам він стає каламутним, вигонку потрібно припиняти.

Нерідко в процесі перебігу березовий сік мутніє задовго до кінця періоду вигонки. У таких випадках варто звернути увагу на жолобок, по якому тече сік. Береза, як будь-який живий організм, реагує на свою «рану», Доставляючи до цього місця більше сверстивающіх речовин.

Вони закупорюють жолобок і, потрапляючи в сік, роблять його каламутним.

Березовий сік і наше здоров’я

Березовий сік чудово очищає організм, покращує обмін речовин і живить клітини нашого тіла органічними кислотами. Мінеральні та інші активні речовини березового соку стимулюють виведення з організму солей і шлаків. Сечогінний ефект і очищаючу дію березового соку вище, ніж у води.

Березовий сік очищає наші нирки і суглоби від відкладення солей, а кров — від шкідливих речовин. Органічні кислоти березового соку, потрапляючи в організм людини, вступають в реакцію з шкідливими неорганічними кислотами, які утворюються від надмірного вживання цукру, солі, м’яса і борошняних виробів, а також очищають стінки судин від неорганічного кальцію.

Березовий сік радять пити, щоб поліпшити імунітет, полегшити болі при подагрі, ревматизмі і радикуліті, а також прискорити загоєння ран. Він також допомагає при артриті, хворобах нирок і сечового міхура, інсультах, інфарктах.

П’ємо сік скільки влізе!

У свіжому березовому соку більше корисних речовин, ніж у консервованому. Тому його потрібно пити якомога більше саме в період вигонки.

Головна цінність березового соку — мінеральні речовини. У ньому також є вітаміни та інші біологічно активні речовини: амінокислоти, ферменти, фітонциди, ефірні олії, фітогормони, яблучна кислота, білки, а також корисні для організму цукру — фруктоза і глюкоза. Але так як концентрація їх невелика, одного тільки березового соку не вистачить, щоб забезпечити організм поживними речовинами.

Тому пийте березовий сік як доповнення до інших засобів зміцнення функцій і захисних властивостей організму. У період вигонки рекомендуємо випивати не менше двох склянок березового соку щодня!

Правила зберігання березового соку

Свіжий березовий сік важко зберегти довше одного дня — в ньому можуть розвинутися бактерії, які знищують амінокислоти, ферменти та інші біологічно активні речовини. Тому свіжий сік слід підготувати до більш тривалому зберіганню.

Сік з вмістом вуглекислого газу стане прохолодним напоєм. До того ж вуглекислий газ перешкоджає утворенню бактерій оцтової кислоти, через які сік і стає мутним, в ньому з’являється осад. Щоб цього не сталося, вміст вуглекислого газу в одному літрі соку має становити 5 грамів.

В одному літрі натурального березового соку міститься приблизно 5 грамів цукру. Щоб отримати необхідну кількість вуглекислого газу, в соку слід розчинити ще близько 5 грамів цукру на літр. Якщо загальна кількість цукру в літрі березового соку становитиме 1%, то цього абсолютно достатньо для утворення оптимальної кількості вуглекислого газу.

Процес бродіння березового соку можна стимулювати продуктами, що містять дріжджовий грибок, наприклад: родзинки, молоді пагони чорної смородини, чорний хліб і житнє борошно. Якісне бродіння забезпечує також додавання в березовий сік чистих культур винних дріжджів.

Для поліпшення смаку соку в нього можна додати лимон, лимонну кислоту, гвоздику та інші прянощі. Проте надмірне додавання прянощів пригнічує природний натуральний смак соку. За спостереженнями, такий сік до того ж гірше зберігається.

Mammadaba пропонує рецепти, які допоможуть вам зберегти підбадьорливий і багатий корисними речовинами березовий сік.

Рецепт N1

Потрібно: 25 л березового соку, 300 г цукру, 1-2 лимона, 100 г родзинок

Процес приготування:

У чисту ємність наливаємо проціджений березовий сік, додаємо вимитий ізюм і часточки лимона (без насіння). Все добре перемішуємо і розливаємо по банках. Банки закриваємо кришками і залишаємо при кімнатній температурі (18 градусів) на 3-5 днів, щоб сік злегка заграв. Потім ставимо банки в прохолодне місце (температура 5-10 градусів). Чим нижче температура зберігання, тим повільніше бродіння і краще сік.

При температурі 5 градусів сік стане ігристим приблизно протягом 14-20 днів.

Рецепт N2

Потрібно: 30 л березового соку, 100 житнього борошна, 150 г цукру

Процес приготування :

До березового соку додаємо житнє борошно, розведену в невеликій кількості соку, цукор і залишаючи бродити при температурі 18 градусів. Потім ставимо в прохолодне місце — 5-10 градусів.

Рецепт N3

Потрібно: 10 л березового соку, 200 г чорного хліба, 4 молодих втечі чорної смородини, 100 г цукру

Процес приготування

До березового соку додаємо шматочки підсохлого чорного хліба (можна підсушити хліб в духовці), молоді пагони чорної смородини, цукор. І залишаємо на три дні бродити при температурі 15 градусів. Потім сік заливаємо в банки або пляшки, додаючи в кожну ємність половину чайної ложки цукру. Банки і пляшки з соком закриваємо кришками і поміщаємо в холодильник або льох — важливо, щоб температура була 4 градуси.

Можна скористатися досвідом предків і зарити пляшки в землю.

Рецепт N4

Свіжий березовий сік заливаємо в пляшки, додаючи в кожну чайну ложку цукру, часточки лимона, 5 промитих родзинок і лимонну кислоту на кінчику ножа. Пляшки закупорюють і залишаємо на три-чотири дні при кімнатній температурі (18 градусів). Потім ставимо пляшки в більш прохолодне місце (4-10 градусів).

Рецепт N5

Ігристе вино з березового соку

Потрібно: 40 л березового соку, 20 г цукру, 1 л закваски з чистих культур винних дріжджів

Процес приготування :

До свіжого березового соку додаємо цукор і закваску з чистих культур винних дріжджів. Закваску готуємо заздалегідь: грибок винних дріжджів заливаємо 4 літрами березового соку, попередньо нагрітого до 90 градусів і остудженого до 20 градусів. Ємність накриваємо марлею і залишаємо на 6-10 годин у теплому місці (при температурі 20 градусів). Після додавання закваски до березового соку розливаємо сік по ємностей — скляні банки і пляшки, які щільно закупорюють.

Щоб при бродінні пробки не вилетіли, їх преревязивают мотузкою. Ємності залишають на 3-4 дні при кімнатній температурі (18 градусів), потім ставлять у льох або закопують у землю.

Через 20 днів сік буде готовий до вживання. Ви отримаєте ігристий напій з освіжаючим, трохи кислуватим смаком.

Пам’ятайте! Температура зберігання соку має дуже велике значення. При температурі 16 градусів і вище березовий сік швидко кисне і набуває гострий смак.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!