Харчове отруєння: перша допомога

Харчове отруєння: перша допомога

Харчове отруєння: перша допомога

Категорія: Перша допомога 041

Харчові отруєння — досить часте явище, причому підстерігати нас воно може в будь-який час року і в будь-якій ситуації, будь то бурхливий святкове застілля, звичайна щоденна трапеза або легкий перекус. При попаданні отруйних речовин в організм виникає хворобливий стан. З цієї причини харчове отруєння, перша допомога при якому, як і при будь-якому іншому вигляді отруєнь, зводиться до необхідності виведення з нього цих речовин, має бути нейтралізовано якомога швидше.

Види отруєнь

В цілому серед різновидів отруєнь виділяють наступні:

  • Отруєння внаслідок впливу кислот і їдких лугів;
  • Отруєння наркотичними засобами, снодійними;
  • Отруєння миш’яком;
  • Отруєння промисловими отрутами;
  • Отруєння алкоголем;
  • Отруєння чадним та світильним газами;
  • Отруєння інсектицидами;
  • Харчові отруєння.
  • При цьому найпоширенішим видом отруєнь є харчові отруєння, або, як їх інакше визначають, харчові інтоксикації. Харчове отруєння являє собою досить гострий стан, що виникає внаслідок вживання продукту з токсинами того чи іншого їх походження в харчування.

    Безпосередньо харчові інтоксикації представлені в наступних різновидах:

    • Інтоксикації, спровоковані прийняттям в їжу отруйних рослин, тварин;
    • Інтоксикації мікробні (або харчові токсикоінфекції);
  • Інтоксикації, викликані хімічними речовинами тієї чи категорії.
  • Гострі харчові інтоксикації, нами відмічені вище, є найбільш поширеними. Вони виникають у разі прийняття в їжу продуктів, що зазнали зараженню допомогою патогенних мікробів, а також їх токсинами. Дане отруєння визначається, відповідно, як мікробне отруєння, його збудниками можуть бути протеї, стафілококи, клебсієли, цитробактери, клостридії т.д.

    В якості джерел харчового отруєння виступають як хворі люди, так і здорові носії конкретного виду інфекції, в т.ч. і тварини. Розмноження мікробів відбувається в продуктах харчування, в результаті чого утворюються токсини, які потрапляють згодом з споживаної людиною їжею в його організм.

    Ознаки харчового отруєння

    Розвиток отруєння відбувається в період від двох годин до доби з того моменту, як були вжиті в їжу продукти, дня цього непридатні. Основні прояви полягають в болісної нудоті і систематично повторюється блювоті. Виникає також і сильний пронос, який при харчовому отруєнні відрізняється водянисті та багатством. Крім цього в ньому є шматки неперетравленої організмом їжі.

    Кров відсутня.

    В цілому ж тривалість отруєння складає близько доби-трьох, по закінченні яких відзначається поступове згасання актуальною для отруєння симптоматики. Відзначимо також, що після отруєння ще можуть деякий час відзначатися такі властиві йому симптоми, як метеоризм, слабкість та біль у животі.

    Зупинимося на харчовому отруєнні, і першої допомоги, при ньому чиниться.

    Перша допомога

    • При появі перших симптомів, що вказують на отруєння, слід вдатися до процедури промивання шлунка. Проводиться вона до тих пір, поки блювотні маси не зміняться виходом замість них води. Для промивання шлунка застосовується 2% -ний розчин соди, однак при її відсутності підійде і звичайна кип’ячена вода.
  • Протягом усього часу перебування в стані харчової інтоксикації, хворому слід давати багато пити в обсязі не менше двох-трьох літрів рідини за добу. Лікарі в цьому випадку рекомендують використовувати воду з додаванням кухонної солі (1 л — 1 ч.л.), цукру (1л — 2 ч.л.), харчової соди (1 л — 1 ч.л.). Крім цього слід також використовувати сухі суміші для регідратації (наприклад, Регідрон).
  • Необхідно відмовитися від вживання в цей період дратівливою і трудноперевариваемой їжі.
  • Призначення протимікробних препаратів проводиться виключно лікарем, при цьому необхідність у них актуальна лише у важких проявах інтоксикації.
  • При сильній діареї (тобто проносі) як симптоматичний медпрепарату може бути використаний, наприклад, Лоперамід.
  • При харчовому отруєнні вагітної або дитини в деяких випадках можлива госпіталізація в якості необхідної заходи відновлення організму і усунення основних проявів отруєння.
  • Звернення до лікаря потрібно в обов’язковому порядку в разі якщо харчове отруєння, перша допомога при якому була своєчасно надана хворому, не привела до поліпшення, а симптоматика проявляється вкрай гостро або посилюється. Крім цього, звернутися до лікаря потрібно при тривалості стану з актуальною для нього симптоматикою довше тижня.
  • Унаслідок перенесеного отруєння згодом може виникнути дисбактеріоз, лікування якого проводиться в окремому порядку.
  • Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!