Глід криваво-червоний.

Глід криваво-червоний.

Глід криваво-червоний.

Сьогодні мова піде про глід криваво-червоному. Зараз у лісі красиво цвіте глід. Глоди медоноси і їх охоче відвідують бджоли, проте великого збору меду не дають.

Росте в лісах і на узліссях лісів, біля будинків, у парках і садах. Зустрічається глід всюди саме завдяки птахам, які їдять плоди і розносять насіння в самі різні місця. Дуже часто культивується для живоплотів.

Чагарники глоду зустрічаються в Сибіру, ​​в Казахстані, в Закарпатті.

У народі люди називають глід боярка, бариня, глод. Ми звикли з дитинства називати ці плоди глёдом.

Глід криваво-червоний це високий чагарник до 4 метрів у висоту, або невелике дерево, яке має пурпурно-коричневі гілки і прямі колючки. Листки зелені, чергові, короткочерешкові, з прилистками, з крупно зубчастим краєм. Квітки глоду криваво-червоного білі (з неприємним запахом), зібрані вони в щитковидні суцвіття. Плоди глоду кулясті або довгасті, м’ясисті, дрібні, м’які, криваво-червоні.

Цвіте глід в травні, в червні. А плоди дозрівають у серпні-вересні.

Глід набуває солодкуватий смак після першого морозу. Плоди глоду можна вживати в їжу, вони м’які, борошнисті і дуже смачні. Плід глоду по своїй лікувальній цінності не поступається шипшині.

У плодах містяться вітаміни С, Р, А, дубильні речовини, фруктоза, кислоти, досить багато в плодах глоду пектинів, який при переробці не тільки утворює желе, але і виводить з організму шкідливі речовини і солі важких металів. Плоди глоду можна їсти при діабеті.

З лікувальною метою в народній медицині застосовуються плоди і квітки глоду. Квітки збирають у травні-червні, сушать у добре провітрюваних приміщеннях, зберігають у бавовняних мішечках. Квіти зберігаються близько року. Плоди збирають у вересні. Плоди потрібно сушити в тіні або сушарках при температурі 50 градусів.

Зберігати готову сировину можна в ящиках, в баночках, в коробочках.

У квітах глоду міститься холін, ефірне масло, ацетилхолін, кавова і хлорогенова кислота. Плоди глоду містять органічні кислоти, холін, цукру, ацетилхолін, флавоноїди, дубильні речовини, пігмент каротин (провітамін А).

За лікувальні властивості глоду, цінували його ще в глибоку давнину. Застосовували глід при проносах, дизентерії, як в’яжучий засіб. Глід ефективний засіб при безсонні, при серцевих захворюваннях, при запамороченні, при головному болю, хороший засіб при підвищеному кров’яному тиску.

Настій з квітів глоду готують так, беруть три ложки квіток, заливають трьома склянками окропу, далі наполягають 30 хвилин, проціджують і приймають по одній склянці три рази в день при задуха, при неврозі серця, при серцевих захворюваннях, при епілепсії.

Глід криваво-червоний застосовують для нормалізації артеріального тиску, при підвищеному тиску. Приймають сік з квіток, листя, плодів. Приймати потрібно по 2 ложки тричі на день за 30 хвилин до еди.Бояришнік діє як спазмолітичний, судинорозширювальний засіб.

Підсилює кровопостачання головного мозку і серця.

Глід знижує рівень холестерину в крові і має слабку сечогінну дію. Застосовувати препарати з глоду можна довгостроково, він не токсичний, але слід дотримуватися дозування при лікуванні глодом.

При головному болю застосовують настій з плодів глоду. За пів склянки перед сном. Можна також змішати плоди глоду в рівних пропорціях з перцевої м’ятою і іван-чаєм.

Заварюють і п’ють перед сном по півсклянки.

Глід дуже корисний при цукровому діабеті, він регулює рівень цукру в крові. У плодах глоду міститься велика кількість вітаміну С, тому глід хороший засіб при зниженому імунітеті. Глід благотворно впливає на роботу головного мозку і серця, а також покращує пам’ять.

Настій із плодів глоду криваво-червоного готуватися так, беруть ложку плодів, заливають склянкою окропу і настоюють в термосі близько 2 годин, потім проціджують і по три ложки тричі на день до їди.

Будь-якій людині, який переніс інфаркт, рекомендується пити настоянку з глоду або чай з глоду.

Чай з квіток або плодів глоду готують так, беруть ложку сушених квітів, заливають склянкою окропу, настоюють близько 20 хвилин. Процідити настій і приймати по півсклянки тричі на день. Такий чай чудово заспокоює, усуває безсоння, знижує артеріальний тиск.

Клінічні дослідження показали ефективність глоду при миготливої ​​аритмії, при функціональних розладах серцевої діяльності, базедової хвороби, при клімаксі, стенокардії.

Плоди глоду використовуються в кулінарії. Висушені плоди глоду розмелюють на борошно і додають у кондитерські вироби, а також використовують при випічці хліба. Восени збирають криваво-червоні плоди глоду і готують з них варення, желе, повидло, морс, соус, компот.

З глоду виходить дуже смачне варення. Беремо кілограм цукру, кілограм глоду, 300 мл. води, додають лимонну кислоту, але краще додати лимонного соку. Глід миють, видаляють пошкоджені плоди, видаляють плодоніжки. Воді дають стекти, кладуть плоди в емальований посуд.

Готуємо сироп з цукру і води. Заливаємо ягоди сиропом і витримуємо близько 10 годин. Після того як глід з сиропом постоїть, додаємо сік лимона або лимонну кислоту і варимо варення в один прийом до готовності.

Гаряче варення розливають у стерильні банки, закочують, перевертають вниз кришкою і загортають.

Лікування глодом протипоказано при зниженому тиску. Протипоказаний він людям з пороком серця. Великі дози препаратів можу викликати нудоту і блювоту.

При лікуванні препаратами з глоду дотримуйтеся дозування.

Ось такий корисний і смачний глід криваво-червоний.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!