Домашні лікери

Домашні лікери

Домашні лікери

Лікер є компонентом численних коктейлів та інших змішаних алкогольних напоїв. Це напій гурманів, справжніх цінителів їжі та напоїв. Для лікарів передбачена найменша чарка ємністю всього 25 грам.

Вперше лікер був проведений французькими ченцями з монастиря, поблизу міста Гренобля. Вважається, що за своє "винахід" ці монахи були вигнані в Іспанію. З 1757 року, коли вперше був отриманий лікер, майже до початку XIX століття рецептури лікарів відомі тепер у всьому світі, як "Бенедиктин", "Шартрез", "Південний", "Кюрасо", І "Рікар", Трималися в найсуворішому секреті.

Зараз ці прекрасні за своїми якостями лікери випускаються в багатьох країнах, у тому числі і в Росії. Будь-який з цих лікарів може стати відмінним компонентом для змішаних алкогольних напоїв.

Деякі лікери нескладно приготувати самостійно за наведеними нижче рецептами.

Домашній французький лікер

Рецепт цього простого лікеру традиційно включається в багато французькі поварені книги.

Взяти 1 пляшку (0,5 літра) білого десертного вина (або білого портвейну). Корочку одного апельсина або лимона уварити з 100 г цукру до половини початкового об’єму. Отриману масу остудити, влити в пляшку і щільно закупорити.

Домашній французький лікер відрізняється винятковою ароматом, його так само використовують для приготування змішаних алкогольних напоїв, де застосовуються апельсиновий і лимонний лікер. Дуже смачні грог і чай з французьким лікером. Домашній французький лікер додають у соуси, в сиропи для просочення тортів і на ньому ж виходить смачне і ароматне желе.

Лікер вишневий

2 кг промитих, очищених від плодоніжок і кісточок вишень всипати в бутель і поставити на сонце, засипавши зверху 1 кг цукру. Додати 6 — 7 сушених квіткових бруньок тропічного гвоздикового дерева (гвоздики), 2 порошку ваніліну, 10 г кориці і один мускатний горіх. Витримати на сонці 8 — 10 днів, потім додати 0,5 літра горілки.

Настояти 4 — 5 тижнів, після чого процідити і розлити в пляшки.

Лікер грушевий

Натерти на крупній тертці 1 кг соковитих, промитих і очищених груш і покласти в бутель. Потім залити туди ж 0,5 літра горілки і витримати на сонці 4 — 5 тижнів. Виділилася чистий сік процідити, і на 1 літр соку додати сироп, приготовлений з 300 г цукру і 0,6 літра води. Дати відстоять.

Через тиждень готовий лікер процідити і розлити в пляшки.

Лікер суничний

Зварити сироп з 1 кг стиглої суниці, 1 кг цукру і 0,5 літра води. Розлити його в пляшки і витримати 10 — 12 днів на сонці. Потім процідити, змішати з 0,5 літра горілки і розлити в пляшки.

Лікер полуничний

Зварити сироп з 1 кг стиглої полуниці, 1 кг цукру і 0,5 літра води. Розлити його в пляшки і витримати 10 — 12 днів на сонці. Потім процідити, змішати з 0,5 літра горілки і розлити в пляшки.

Лікер кавовий

Зварити 50 г свежемолотого смаженої кави в 0,3 літра води. Витримати кавовий відвар протягом доби, потім зварити густий сироп з 500 г цукру і 0,3 літра води. Додати в сироп 2 столові ложки лимонного соку, проціджений кавовий відвар і 0,6 літра коньяку.

Розлити лікер у пляшки і витримати 2 — 3 тижні.

Лікер лимонний

Нарізати квадратиками шкірку 10 великих зрілих лимонів, залити 1 л горілки, закупорити і витримати в темному місці 1 добу. Потім процідити, додати сироп, приготований з 0,5 л води і 0,5 кг цукру. Лікер процідити і розлити в пляшки.

Лікер смородиновий

2 кг очищених і промитих ягід червоної смородини всипати в бутель разом з 4 — 5 листям смородинового куща і залити 1 літра горілки. Закупорити бутель і витримати на сонці 5 — 6 тижнів. Витриманий сік процідити, і на 1 кг соку додати приготований з 0,8 кг цукру і 0,5 літра води густий сироп. Розмішати, розлити в пляшки і добре закупорити.

Через 3 — 5 днів лікер можна вживати.

Лікер з пелюсток троянд

Зібрати свіжі пелюстки троянд, розсипати їх на чистому папері або простирадлі, дати квітам зів’янути протягом 6 — 8 годин. Потім наповнити пелюстками пляшки на 3/4 ємності, після чого наповнити пляшки горілкою. Пляшки щільно закупорити пробками і виставити на сонці або в тепле місце на кухні.

Наполягати пелюстки троянд 30 — 40 днів, після чого злити настій, добре віджати пелюстки, процідити рідину і знову залити в чисті пляшки, додавши в настій по 200 г цукру на кожен літр лікеру (або 150 г цукру і 50 г меду).

Лікер з пелюсток черемхи

Зібрати свіжі квіти черемхи, розсипати їх на чистому папері або простирадлі, дати квітам зів’янути протягом 2 — 3 днів. Потім квіти посушити в духовці, подрібнити їх і наповнити черемхою пляшки на 3/4 ємності, після чого наповнити пляшки горілкою. Пляшки щільно закупорити пробками і виставити на сонці або в тепле місце на кухні.

Наполягати черемху 30 — 40 днів, після чого злити настій, добре віджати пелюстки, процідити рідину і знову залити в чисті пляшки, додавши в настій по 200 г цукру на кожен літр лікеру (або 150 г цукру і 50 г меду).

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!