Дієта при виразковій хворобі шлунка

Дієта при виразковій хворобі шлунка

Дієта при виразковій хворобі шлунка

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки є хронічним захворюванням організму з рецидивуючим перебігом, при якому на слизовій оболонці шлунка або дванадцятипалої кишки утворюються дефекти і порушуються секреторна і моторно-евакуаторної функції шлунка. У розвитку захворювання певну роль відіграють перенапруження нервової системи, нерегулярне харчування, вживання грубої, гострої і пряної їжі, зловживання алкоголем та інші фактори.

Призначаючи лікувальне харчування при виразковій хворобі, слід враховувати стан хворого, стадію захворювання, ускладнення або супутні захворювання. Харчування має бути повноцінним, сприяти нормалізації моторної і секреторної функцій шлунка, прискорювати регенераторні процеси тканин.

Які продукти можна, і які не можна їсти при виразці шлунка

Дієта хворих на виразкову хворобу повинна містити харчові речовини, що володіють слабким сокогонним дією. Такими властивостями володіють питна вода, лужні води, позбавлені вуглекислоти, жирне молоко, вершки, яєчний білок, відварене м’ясо, відварна риба, овочеве пюре, супи з різних круп. З дієти виключаються продукти і страви, що володіють сильним сокогонним дією: бульйони, міцні навари з овочів, спиртні напої, смажені і копчені страви, соління, алкогольні напої та ін. Їжа не повинна довго затримуватися в шлунку, так як її тривале перебування там посилює виділення шлункового соку.

При швидкому ж надходженні її з шлунку в дванадцятипалу кишку спостерігається подразнення слизової оболонки погано обробленими харчовими масами, що містять активну соляну кислоту.

Температура холодних страв повинна бути не нижче 15 ° C, гарячих — не вище 57-62 ° C.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів

У дієті хворого виразковою хворобою велике значення має кількість білків, жирів і вуглеводів. Добре відомо, що при вживанні дієти, багатої білками. загальний стан поліпшується швидше, раніше припиняються болі і зникає печія, так як білки мають здатність зв’язувати соляну кислоту шлункового соку і, крім того, прискорюють регенераторні процеси слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки.

Жири. багаті фосфоліпідами, покращують діяльність кори головного мозку і тим самим сприяють швидшому загоєнню виразок. Вони володіють місцевим обволікаючим і захисною дією на слизову шлунка. Крім того, в жирах містяться жиророзчинні вітаміни, що підсилюють регенераторні процеси слизовій оболонці.

Хворі на виразкову хворобу часто страждають запорами, а жири, особливо рослинного походження, нормалізують функцію кишечника, покращують спорожнення жовчного міхура та жовчних ходів, усуваючи патологічні явища цих органів.

Жири рослинного походження містять ненасичені жирні кислоти, які не синтезуються в організмі і повинні надходити з їжею. Недолік цих кислот може сприяти утворенню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Хворим на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки з перших днів лікування призначається нормальна кількість жирів.

Вуглеводи нормалізують моторну функцію кишечника, покращують спорожнення жовчного міхура. Однак вони посилюють болі в шлунку, печію, підвищують секрецію, підсилюють нервово-вегетативні розлади в організмі, викликаючи пітливість, гіпер- і гіпоглікемічні синдроми, серцебиття. Тому на початку захворювання кількість вуглеводів в добовому раціоні зменшується і надалі поступово збільшується відповідно до перебігом захворювання.

Сіль і виразка шлунка

Кількість кухонної солі в період загострення хвороби обмежується у зв’язку з її негативним впливом на секреторний процес в шлунку і на перебіг запального процесу. У міру одужання її кількість доводиться до фізіологічної норми.

Дієтотерапія

Дієтотерапія при виразковій хворобі складається з трьох циклів (дієти № 1а. 1б і 1 тривалістю 10-12 днів кожен, з дотриманням постільного, а потім напів-постільного режиму. Надалі, при відсутності різкого загострення та проведенні протирецидивної терапії, може бути призначений непротертий варіант дієти № 1. Противиразкова дієта повинна містити соки сирих овочів і фруктів. багатих на вітаміни (особливо сік капусти), відвар шипшини.

Дієти при супутніх захворюваннях

Супутні захворювання гепатобіліарної системи та підшлункової залози диктують необхідність зміни тактики дієтотерапії. Хворим, страждаючим виразковою хворобою і патологією жовчовивідних шляхів. рекомендується зменшити кількість жиру до 70 г, яйця замінити білковим омлетом, сирним суфле. Виразкова хвороба з супутнім панкреатитом служить показанням для збільшення білка в добовому раціоні до 140-160 г, так як незамінні амінокислоти, що містяться в білках, є інгібіторами протеолітичного ферменту трипсину, а кількість жирів зменшується до нижньої межі норми. При наявності виразкової хвороби у поєднанні з патологією гепатобіліарної системи можна призначити дієту № 5а. а при ураженні підшлункової залози — дієту № 5п.

У разі виразкової хвороби, ускладненої кровотечею. протягом перших двох днів хворому дозволяється тільки ковтати маленькі шматочки льоду. Після припинення кровотечі допускається прийом рідкої або напіврідкої їжі в холодному вигляді. Протягом дня хворому можна дати близько двох склянок молока, вершків, відвару шипшини, овочевих і фруктових соків, слизових супів, негустого желе. Надалі в добовий раціон поступово додаються яйця, м’ясо, гомогенізовані овочі і поступово здійснюється перехід на дієти № 1а, 1б і 1.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!