Березовий сік

Березовий сік

Березовий сік

Зазвичай березовий сік заготовляють ранньою весною з дерев, що підлягають вирубці. У стовбурі буравом свердлять отвір діаметром 1 см на глибину 2 = 3 см, а потім в цей отвір вставляють жолобок, по якому сік вільно стікає в підставлену посуд. Отвір краще робити з північного боку, оскільки струм соку там набагато сильніше. Можна просто зрізати гілку берези, обмотати зріз суворою ниткою, кінці якої опустити в банку. Іноді на стовбурі дерева роблять невеликий отвір трикутної форми вершиною вниз, на глибину 4-5 см.

У нього вставляють трубочку або бинт, кінець якого спускають в скляний посуд або бочку.

Одне доросле дерево може дати за добу від 3 до 14 л соку. Тривалість рясного сокоруху в берези — 7-12 днів (до розпускання листя), тому за сезон можна отримати 21-150 л соку з одного дерева. Але заготовку треба вести рачительно, щоб не виснажити саму березу.

Не можна порубати полствола і залишити рану гнити. По закінченні збору соку отвір обов’язково закривають дерев’яною пробкою або замазують садовим варом, пластиліном, воском, господарським милом.

До складу березового соку входять ферменти, коферменти, органічні кислоти, дубильні речовини, солі кальцію, заліза, рослинні гормони, цукру (2-7%, в основному фруктоза) і речовини, що володіють антимікробної активністю.

Березовий сік «оздоровлює» кров, має кровотворних і регенерує дією, стимулює обмін речовин в організмі, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і вельми цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, викликаних порушенням обмінних процесів, зокрема при онкологічних захворюваннях.

Дія березового соку значною мірою збігається з дією березових бруньок. Сік надає стимулюючу дію на кислотоутворюючих функцію шлунка, що робить його корисним при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Березовий сік доцільно включати в в свій раціон при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також хронічних гастритів.

Березовий сік п’ють як сечогінний засіб при подагрі, артритах, набряках, ревматизмі, при загоюються, простудних захворюваннях, бронхіті, туберкульозі.

Якщо у вас хронічний нежить, то вам навесні щоранку слід пити по 1 склянці свіжого березового соку. А тим, хто постійно застуджується і кашляє, рекомендуємо пити його з молоком і невеликою кількістю борошна чи крохмалю.

Корисно змішувати березовий сік з усіма видами овочевих і фруктових соків, настоювати його на зверобое, плодах шипшини, листі м’яти, меліси, базиліку, квітках липи т.д.

Дуже добре заливати березовим соком ягоди брусниці — це відмінні ліки від багатьох хвороб.

Від випадіння волосся допомагає втирання в шкіру березового соку зі спиртом або коньяком і відваром реп’яхової кореня. Це ж засіб добре допомагає зростанню волосся і видаляє лупу.

Сік добре втамовує спрагу і покращує апетит. Його застосовують зазвичай у свіжому вигляді. Але він швидко прокисає, тому його зберігають у холодному місці, а про запас консервують з цукром, лимонною кислотою.

З березового соку готують квас, сироп і т.д.

Березовий квас

У дерев’яну бочку налити сік, опустити туди в марлевих мішечках підгорілі сушені скоринки житнього хліба. Коли почнеться бродіння, мішечки з хлібними корками витягнути, додати кору дуба, гілки і листя вишні, стебла кропу. Зберігати в холодному місці.

Є й інший варіант приготування квасу з березового соку: Сік нагрівають до 35 градусів, потім додають в нього дріжджі з розрахунку 15-20 г на 1 л соку, консервують і ставлять у холодне місце або холодильник. Через 3-4 дні квас готовий. Він може зберігатися в прохолодному місці до 3-4 місяців.

Березовий сироп

Для приготування сиропу березовий сік виливають в емальований посуд і випарюють до 1/3 обсягу. Отриманий сироп має лимонно-жовтий колір, специфічний ніжний запах, приємний кислуватий смак.

Березовий вода

Березовий сік розлити по пляшках відразу ж після його заготівлі. Покласти в кожну пляшку по 2 чайні ложки цукрового піску, цедру? лимона і по кілька родзинок. Щільно закупорити і поставити до настання теплих днів у холодне місце.

Перед питтям слід насипати в кожну склянку чайну ложку цукру.

Мабуть, найпростіша консервація березового соку робиться так: на кожні 100 мл соку додають 20 мл спирту і зберігають у пляшках.

Березовий бальзам

Варіант 1: У бочонок влити 1 відро березового соку, 3 пляшки сухого виноградного вина, 2 пляшки горілки, додати 1,5-2,5 кг цукрового піску (дочекатися повного розчинення) і 1,5 кг родзинок. Бочонок якомога ретельніше закрити і поставити на лід на 2,5 місяці. Після чого розлити вміст по пляшках, закупорити, і поклавши набік, тримати в піску в прохолодному місці.

Варіант 2: Взяти 20 л березового соку, розчинити в них 3 кг цукрового піску і варити на слабкому вогні, поки не википить 1/3 частина. Під час кипіння видаляти піну. Розчин зняти з вогню, процідити через чисте полотно прямо в посуд. Коли розчин охолоне до температури парного молока, влити в нього самих густих дріжджів і 2 пляшки горілки, потім покласти 2 лимона, нарізавши їх кружечками і вийнявши насіння. Посуд (бочонок) повинна бути повною.

Залишити її в теплому приміщенні, щоб сік бродив 10-12 годин, потім винести на лід або поставити в холодильник на 7 тижнів. Після чого, знову процідивши, розлити і закупорити. Зберігати в прохолодному місці.

Варіант 3: На відро березового соку взяти 4 пляшки сухого вина, 3,2 кг цукру, 4 іскрошенние лимона з шкіркою, але без насіння. Все помістити в барило і поставити на лід. Через 2 місяці розлити і закупорити. Покласти пляшки

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!